הבשורה שאחד מבני המשפחה מאובחן עם דמנציה בכלל ואלצהיימר בפרט, אינה פשוטה כלל.
בדרך כלל תבחינו בשינויים בהרגלים ובהתנהגות של יקירכם, אך לא תמיד תדעו איך אפשר לעזור להתמודד עם השינויים האלה, ולהאט את ההידרדרות הקוגניטיבית.
הכנו לכם מספר עצות שיעזרו לכם בהתנהלות ובתקשורת היומיומית:
1. תכננו והקפידו ככל האפשר על לוח זמנים קבוע
סדר יום קבוע שלוקח בחשבון את הצרכים וההרגלים של האדם, מסייע לו לזכור מה הפעולה הבאה שלו, מפחית את תחושת חוסר הוודאות וסימני שאלה טורדניים לגבי המשך היום.
2. הקפידו להחזיר חפצים למקומם ודאגו למיקום קבוע עבור כל חפץ.
מיקום קבוע של החפצים, מסייע להתמצא היכן מונחים החפצים להם החולה זקוק (בעיקר החפצים המיועדים לשימוש יומיומי, כמו, טלפון נייד ומפתחות), ופוחת הסיכוי שילכו לאיבוד.
3. הקלו על התקשורת הטלפונית.
כתבו את מספרי הטלפון החשובים בהבלטה ובאותיות גדולות. הניחו או תלו את המודעה הזו במקום מרכזי וגלוי לעין, אולי אף ביותר ממקום אחד בבית, כך תסייעו לאדם להשתמש בהם בשעת הצורך.
4. עודדו גירויים אינטלקטואליים.
נסו לעודד פעילויות שדורשות חשיבה פשוטה (לדוגמא- תשבצים, משחקים, שיחות חולין ועוד). כל אלו מעבירים בנעימים את זמנו של האדם, משפרים את מצב רוחו ובעיקר מסייעים לו לחזק את תפקודו הקוגניטיבי.
5. התייחסו בכבוד.
חשוב לגלות אמפתיה ורגישות – לא להתייחס לאדם כאילו היה ילד קטן שאינו מבין כלום, ומצד שני לא לאתגר אותו בפעולות מסובכות מידי שיצרו תחושת תסכול, כישלון וחוסר מסוגלות.
6. השתדלו להמעיט בוויכוחים ובעימותים.
התנהגות לא רציונלית של חולה דמנציה ואלצהיימר יכולה לייאש מאד, אך תגובות בסגנון: "למה עשית את זה? איך אתה לא זוכר? הרי דיברנו על זה אלף פעם! – רק יגבירו את תסכולו ותחושת המצוקה שלו.
לא צריך להוכיח אותו על טעותו, לא כדאי להתווכח ולתקן. הרגיעו את הרוחות, והסכימו איתו עד כמה שניתן, על מנת למנוע מתחים במצב קשה ממילא.
7. פשוט לזרום!
לעיתים קשה להבין את האדם החולה, ויתכן שהתנהגויותיו אינן עולות בקנה אחד עם המציאות. למרות שאתם בטוחים בצדקתכם, זרמו עם תחושת המציאות שלו, ונסו להבין שאין זה מכוון נגדכם ואין לו שליטה על כך.
מחלות האלצהיימר והדמנציה הינן מחלות קשות עבור כל בני המשפחה, אך אין פירוש הדבר שצריך להרים ידיים – זה בדיוק הזמן לגייס את מלוא הסבלנות והחמלה, כדי לייצר שגרת חיים ברורה, שתתמוך בחולה ותסייע בעיכוב התקדמות המחלה.
בחברת מתן יש צוות ייעודי של מטפלות שהוכשרו ומתמחות בעבודה עם חולי דמנציה ואלצהיימר, אשר ישמחו לסייע ולענות על כל שאלה.
* בהתאם לשיקול דעתה של החברה